מה זה מחשוב ענן / ענן מחשוב ?
מחשוב ענן (באנגלית, Cloud computing) הוא המושג החם בשנים האחרונות, מחשוב ענן מתייחס לשירותי מחשוב אשר ניתנים למשתמשים באמצעות מחשב מרוחק, אליו המשתמשים יכולים לקבל גישה דרך רשת האינטרנט או באמצעות קו תקשורת ייעודי המוקצה עבורם.
אז, למה קוראים לזה מחשוב ענן ?
המושג מחשוב ענן נוצר כתוצאה מהצורה הגרפית אשר בה מתוארת רשת האינטרנט בספרות ובתרשימי הזרימה המופיעים בה (Computer network diagram). ניתן לראות באיור המצורף, כיצד בנויה התצורה הכללית של שירותי מחשוב בענן, מעל מקבלי השירותים (לקוחות קצה/עסקים), מתחת ספקי השירותים (חברות מסחריות).
בענן המחשוב נמצאים כל הנתונים, הלוגיקה והמידע העסקי של מערכות המחשוב בשרתים מבוזרים ובמרכזי מחשבים ( Data Centers ) אשר מופעלים על ידי המשתמשים ביחידות קצה מרוחקות מהענן.
מאפיין בסיסי זה טומן בחובו את היתרון הגדול ביותר של מחשוב ענן, הצורך הראשוני ברכישת ציוד, תוכנות ותשתיות והצורך השוטף בניהולם. על ידי שימוש במחשוב ענן, ניתן לווסת את עוצמת המחשוב הדרושה לך.
בדומה לרשת החשמל הארצית, החיוב החודשי נקבע על פי כמות ותדירות השימוש בשירותי חברת החשמל. כלומר, ככל שצריכת החשמל (עוצמת מחשוב) תהיה גדולה יותר, כך החיוב החודשי יהיה גדול יותר.
סוגי ענני מחשוב
כיום, ישנם 2 סוגים של ענני מחשוב :
- ענן ציבורי – Public Cloud – ענן ציבורי הוא ענן אשר נותן שירותים למספר ארגונים (תלויים/בלתי תלויים) באמצעות חוות שרתים של ספק שירותי המחשוב.
- ענן פרטי – Private Cloud – ענן פרטי הוא ענן אשר נותן שירותים לארגון בודד אחד באמצעות חוות שרתים של ספק שירותי המחשוב או באמצעות חווה הממוקמת בתוך הארגון.
מי הם מקבלי השירותים בשירותי מחשוב ענן ?
המשתמשים בשירותי מחשוב ענן יכולים להיות, ארגון גדול, חברה קטנה-בינונית ואפילו אדם בודד. לעיתים קרובות, אנחנו משתמשים בשירותי מחשוב ענן גם מבלי לדעת שזה הפתרון שהותאם עבורנו, הדוגמא הטובה ביותר היא שירות Gmail אשר מאפשר לכל אחד לגשת לתכתובות ולקובצי המידע מכל מקום בעולם.
מי הם ספקי השירותים בשירותי מחשוב ענן ?
ברוב המקרים, ספקי השירותים בשירותי מחשוב ענן הן חברות מסחריות גדולות או חברות ציבוריות אשר פיתחו תשתיות רחבות היקף לשימוש מספר גדול מאוד של משתמשים. בין החברות המובילות ניתן למצוא את Just Cloud, SugerSync, DropBox, ,Hightail Amazon, Google, Microsoft ועוד.
לסיכום, החזון העומד מאחורי הקונספט של מחשוב בענן הוא לאפשר לכל משתמש (פרטי או עסקי) להתחבר לשירותי מחשוב מתקדמים באמצעות רשת האינטרנט.